Saltar a continguts

Associació de Veïns Sant Cugat Centre

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Pacte per la Nit: un document infame

El Pacte per la Nit, comentat

Introducció


Què és el Pacte a la nit?

El Pacte a la Nit és el document pel qual es regeix l'oci i l'activitat nocturna a la nostra ciutat. L'àmbit del document afecta la totalitat del terme municipal encara que, òbviament, afecta més a unes zones que a unes altres.

Aquest document va començar a redactar-se en el tercer trimestre de l'any 2011 i la versió que disposo és la v.280912. Em permeto interpretar que és de data 28/09/2012. Que jo sàpiga no hi ha versions posteriors, tenint en compte que en les reunions sobre el Pacte en les quals he assistit, les Comission de redacció s'han queixat de que havien deixat de reunir-se a fi d'anar-lo adaptant i/o ampliant.


Per què es va redactar el Pacte a la nit?

Al desembre de 2010, l'alcalde Lluís Miquel Recoder Miralles va deixar el càrrec per anar a ocupar el lloc de Conseller de Política Territorial i Sostenibilitat en el govern que liderava Artur Mas. La presidència de l'Ajuntament de Sant Cugat recau en Mercè Conesa i Pagès.


Al moment en què la nova alcaldessa pren les regnes de l'Ajuntament, portem ja 2 anys de crisis i tots els sectors econòmics es ressenten. A més, el 2 de gener de 2011, va entrar en vigor la modificació de l'anterior llei antitabac de 2006, i les mesures de la qual més importants són l'extensió de la prohibició de fumar a qualsevol tipus espai d'ús col·lectiu, local obert al públic, que no estigui a l'aire lliure, amb algunes excepcions, a més de prohibir-ho també en alguns llocs oberts, limitant el que s'entén per espai cobert.

Això va motivar la mobilització de certs grups econòmics, concretament el Gremi d'Hostaleria i Restauració, important grup de pressió a la ciutat. A ells es van unir determinades Entitats que mancats de finançament i subvencions per a les seves activitats, van pressionar sobre el nou consistori.

 

Qui va participar en l'elaboració del Pacte per la Nit?

Doncs segons l'Ajuntament, les “Entitats” i els restauradors, hi va participar tothom: ajuntament, entitats, Gremi d'Hostaleria i Restauració, Sant Cugat Comerç, totes les entitats veïnals, tots els partits polítics, els ciutadans… en fi tothom.

En realitat, jo no he trobat a cap ciutadà que hagués participat. De les entitats veïnals amb les quals he contactat, CAP havia vist el document i, per descomptat, no ho posseïen i solament alguna havia sentit parlar del Pacte per la Nit, però bé, bé, no sabien que era. Quant als partits polítics no he aconseguit esbrinar massa perquè mai m'han aclarit si havien participat o no en aquestes comissions.

El que sí sé és que en les reunions que vam començar a tenir els veïns amb l'Ajuntament i en les que després es van reprendre del Pacte per la Nit, van assistir l'ajuntament, les “Entitats”, el Gremi de Restauració, el Sr. Manel Sánchez de la Federació d’Associacions de Veïns i el grup de veïns descontents. Cap associació de veïns i cap partit. Solament van assistir els que van formar part de les tres comissions de treball.

Cal destacar que el Sr. Manuel Sánchez, com a president de la Federació d'Associacions de Veïns, es va atorgar la representativitat de TOTS els ciutadans de Sant Cugat, segons ell, a través de les associacions veïnals que forman part de la Federació que ell presideix.

La percepció que els veïns vam tenir del Sr. Manel Sánchez és que el seu procedir era absolutament servil a les tesis que presentaven els membres de les comissions i que per descomptat no actuava en interès del col·lectiu que, presumptament, ell representava.

En aquestes reunions vam sentir una frase que després e'ns han anat repetint amb monòtona insistència "Volem una ciutat viva"

  

Com és el document del Pacte per la Nit?

Com ja he dit, el document que disposo és la versió v.280912. Em va ser lliurat en format PDF, via correu electrònic pel Sr. Raül Grangé i Flores, responsable de la Regidoria delegada de Serveis Socials, Sanitat, Joventut i Habitatge del nostre Ajuntament.

El Pacte per la Nit és un document de 6 fulles, apòcrif, ja que no està signat per ningú, porta capçalera de l'Ajuntament i, a part de l'indici que dóna el nombre de versió) tampoc està datat.

Quant a la redacció del document, sembla haver-se fet una nit de farra, en la barra d'un bar i després d'algunes copes de més. No és el que es diu, que al cap i a la fi coincideix amb els seus objectius, és com ho diuen i en com manifesten un total menyspreu cap als ciutadans.

 

Resum

El resum és que l'any 2011, l'ajuntament, les Entitats i el Gremi d'Hostaleria i també el de comerç, decideixen convertir la zona del Nucli Central de la ciutat en una zona d'oci per a Barcelona i la comarca. Per a això han peatonitzat bona part del barri, han eliminat els jardins de les places convertint-les en erms de ciment (però molt apropiades per tenir espai públic per a tota classe s'activitats i concerts) i convertir els carrers i places en terrasses de bars i restaurants. A més es modifiquen els horaris de tancament de les terrasses més enllà del que permeten l'Ordenança Municipal i la Normativa contra Sorolls i Vibracions tant de la UE, de l'Estat Espanyol, de la Generalitat de Catalunya i fins i tot la Normativa Local.

Amb això, el dret al descans dels veïns ha estat vulnerat fins a límits intolerables. Però fins i tot durant el dia, la proliferació de terrasses, mega-parcs infantils construïts a escassos metres dels habitatges i el frenesí d'aquest Ajuntament per permetre tot tipus d'activitats a l'espai públic, col·loca als residents en una situació d'estrès difícilment acceptable.

Tots volem una CIUTAT VIVA, però no una ciutat sorollosa, hiperactiva i estressant però sobretot irrespectuosa amb els ciutadans residents.

 

 

 
Y per acabar...
Recomanació

Recomanem fermament als ciutadans repassar detingudament el text del Pacte a la Nit, analitzat i comentat en cadascun dels apartats elaborats per cadascuna de les Comissions de treball. Us podeu baixar el document original a través d'est enllaç

ANNEX: Document Pacte per la Nit   (pdf 177961)